fredag 16 september 2016

12 år av hängmattor för friheten, det goda och för njutningens skull



Jag har alltid tyckt om hängmatte-kulturen. För 12 år sedan började det dock på allvar - att inte bara gilla dem utan att leva på dem också. Vi började med att sälja ett annat märke som redan fanns. Med åren som gick blev det tydligare och tydligare att det var dags att starta eget helt efter vår egen filosofi. Därför skapade vi märket "Hamaca". Namnvalet var givet - på spanska betyder det hängmatta och i latinamerika är hängmattorna en självklarhet i hemmen.

Filosofin är självklarheter som vi har lärt oss med åren genom erfarenheter särskilt från resandet. Bistånd är bullshit. Det löser inga problem att köra runt i tjusiga toyota landcruisers, ordna fina middagar och bo i palats omgivna av taggtråd. Det här är det som en stor del av biståndspengarna går till. Om man vill hjälpa på riktigt - då är varken skatt eller bidrag till stora hjälporganisationer något alternativ. Alternativet är att ge folk jobb! Att ge dem verktyg och kunskap att klara sig själva - inte att bli beroende av statsmakter och bidrag. Välfärdsstaten är en lögn för att hålla röstboskapen på plats.

Så när vi har letat tillverkningar har vi haft det som krav att det ska vara en plats där personerna som jobbar trivs - som sköts på ett sjysst sätt och där man gillar att göra sitt jobb. Det är en nödvändighet inte bara för samvetets skull utan även för att kvaliteten på produkterna ska vara konsistent. Här kan du se min intervju med Marta som är supervisor på hängmatte-fabriken i Colombia.



En annan viktig aspekt är att - när det är möjligt - hitta kreativa sätt att minska miljöpåverkan. Helst genom att använda något som redan finns - som bomull som återvinns. Bomullen i det här fallet kommer från plagg från USA som sedan hanteras i Mexico så att det garn och skickas till fabriken i Colombia. Man använder inte bara något som redan finns - man använder inte heller de resurser som krävs för att odla bomullen. Stora vattenmängder går åt - vilket gör att den återvunna bomullen blir ett mycket mer miljövänligt alternativ än den ekologiska.

Återvunnen bomull och "cadejos längs kanten - med känsla för detaljer.

Jag har aldrig trivts med att jobba i en stor organisation för någon annan. Jag gillar inte heller det system som finns där man motiveras till att göra så lite som möjligt och ta från andra, såsom välfärdsstaten ser ut och våldsmonopolet. Det känns mer moraliskt rätt för mig att köra eget race även om man inte tillåts driva sitt företag hur man egentligen önskar får man mycket mer frihet. Man är inte "ägd" på samma sätt som en anställd. Vår företagsmodell ser lite annorlunda ut eftersom den är baserad på att vara "mobil" för att passa vårt nomadliv

De som får jobb av oss är också sina egna. Så ingen äger någon. Det är 100% frivilligt att jobba med oss. Vi gör vad vi kan för att saker ska flyta på bra så de allra flesta som jobbar med oss har gjort det ganska länge. Då kan man säkert gissa att de trivs. Vilket är en del av vår filosofi.

Grundpelaren i verksamheten är att det ska vara fina kvalitetsprodukter, som folk vill ha, som gärna ser lite extra färgglada och detaljrika ut. Därför spenderar vi faktiskt rätt så mycket tid att jobba med design. Det är en av mina favoritbitar med att vara egen. När vi var i Colombia sist ritade jag upp en ny design för en hängmatta som var ganska lätt att producera men med fina handgjorda detaljer. Det blev en Artesano-hängmatta.


Eftersom vi lever på att sälja hängmattorna måste det också vara lätt för återförsäljarna så att de kan ska kunna samarbeta och sälja så smidigt som möjligt. Därför erbjuder vi dropshipping och affiliate-program så att vem som helst ska kunna sälja dem utan att känna att de behöver lägga ut stora pengar på att köpa in ett lager.

I filosofin ingår också att det ska finnas hängmattor för alla smaker och att det ska finnas ett brett utbud av andra varor som är relaterade som hängstolar, ställningar och upphängningsrep mm. Därför finns 100-tals varor på lager, som skickas ut från Lund till kunderna som handlar på www.hamaca.se och från Cambridgeshire från de som handlar på vår engelska sida www.hammockheaven.co.uk

Jag hoppas att du också tycker att hängmattorna är underbara nödvändigheter. Om du tycker det och vill hjälpa oss att fortsätta leva ett lite mera fritt och fredligt nomadliv på dem är du välkommen att handla på www.hamaca.se eller tipsa om att vi finns - eftersom vi lever på att folk rekommenderar oss. 

Jag har skrivit en artikel om fördelar med att sova i hängmattor här - de är så mycket mer än en färgglad tygbit att hänga upp mellan två träd på sommaren. I länder där hängmattor traditionellt används har de en given plats i hemmen. När man väl upptäcker hur sköna och flexibla de är - finns det ingen återvändo!



Vill du få lite inspiration till hur du också kan leva lite friare kan du läsa mer om vårt "nomadliv" i min blogg www.denandraresan.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar